Haza érkezett a Jásztelekről ellopott 80 kilós harang

Megosztás

Szijjártó Péter október 19-én a Facebook-oldalán jelentette be, hogy magyar-amerikai együttműködés nyomán huszonegy év után az Egyesült Államokban megtalálták a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jásztelek kápolnájának korábban ellopott harangját. A 80 kilós harang futárpostával érkezett haza, írja a Bors.

A jászteleki Havas Boldogasszony kápolna tornyából 2001 szeptemberében lopták el az egyházközség régi, még 1937-ben öntött harangját. Az Egyesült Államok Louisiana államában a helyi magyar közösség egy tagja ismerős feliratokkal díszített harangra lett figyelmes egy régiségkereskedésben. A történetbe innentől a magyar diplomácia is becsatlakozott és az FBI-jal együttműködésben létrejött az a nyomozócsoport, amely előbb azonosította, majd lefoglalta a kápolna elveszettnek hitt harangját.

A Bors megkereste Túrócziné Edinát, a Jászteleki Művelődési ház vezetőjét, és a jászteleki egyházközség oldalának szerkesztőjét, aki elmondta, hogy a 90-es évek végén és a 2000-es évek elején nagyon sok egyházi eredetű tárgy tűnt el a környékről, a templomból és temetőből is. A jászteleki templomba az ellopott helyére egy lebontott tanyasi iskola harangját tették fel.

„Amikor a Facebook-on írt Amerikából egy Sopronból elszármazott hölgy, Horváth Márta azzal, hogy mit talált, és kérte, hogy nézzünk utána, hogy amit felfedezett, az lehet-e az ellopott harangunk, először azt hittem, hogy átverés. Megkerestük a híres Szlezák harangöntő műhelyt, hogy náluk készült-e számunkra a megtalált harang, és megerősítették, hogy igen. Ezután a kinti közösség mindenhol bejelentést tett és így vette kézbe az ügyet FBI”

– mondta a lapnak Túrócziné Edina.

Ivancsó István plénábos, aki Jászjákóhalmáról jár át misézni Jásztelekre azt mondta, nem tudja, hogy a 80 kiló körüli harangot hogyan tudták ellopni, és kijuttatni Amerikába. Szeretné elérni, hogy a megtaláló eljöhessen a 2-3 hét múlva esedékes ünnepélyes átadásra, „de a távolság miatt valószínű, hogy csak egy távoli integetés lesz a dologból”.

A plébános szerint ahhoz, hogy a harang újra visszakerülhessen a helyére, először fel kéne újítani a kápolnát. Mint a lapnak elmondta, „mivel a harang tulajdonosa a Római Katolikus egyházközség, ezért azt gondoltuk, hogy a harangot a templomunk szentélyében őrizzük. Aztán kialakítunk neki egy helyet a templomunk tornyában, ahol majd villamosítva működhet és minden nap megszólalhat az emberek gyönyörűségére”.

Kapcsolódó cikkek